Toprak Etiği Eğitim Projesi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Toprak Etiği Eğitim Merkezi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Toprak Etiği Eğitim Merkezi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Aldo Leopold Shack
Green Fire (Yeşil Alev) Belgeseli

Bir eylem biyotik topluluğun bütünlüğünü, dengesini ve güzelliğini koruduğunda doğru, aksi takdirde yanlış bir eylemdir.         

                                                                                        Aldo Leopold, “Toprak Etiği”

Green Fire (Yeşil Alev) Belgeseli için tıklayınız...

Belgesel film Yeşil Alev, efsanevi doğa korumacı Aldo Leopold’u modern çevre dostu projelerle birleştiriyor.

Film, yirminci yüzyılın başlarında Aldo Leopold’un hayatını ve onun ünlü “toprak etiği” düşüncesinin günümüzde süregelen uygulama alanlarını ele alıyor. Toprak etiği,  toprağın onu oluşturan bütün öğeleriyle -insanı, kara ve su parçaları, bitki ve hayvanlarıyla- tek bir topluluk olarak düşünülmesini önerir.

Yeşil Alev: Aldo Leopold ve Günümüz için Toprak Etiği (Green Fire: Aldo Leopold and a Land Ethic for Our Time), Aldo Leopold Vakfı, ABD Orman Genel Müdürlüğü ile İnsan ve Doğa Merkezi ortak yapımıdır. Leopold’un yaşamından ve sıra dışı kariyerinden önemli kesitler sunan film, onun düşüncesinin yirminci yüzyılda doğa koruma hareketini nasıl şekillendirdiği ve toplumlara ilham kaynağı olmaya nasıl devam ettiğini gözler önüne sermektedir. Leopold, her ne kadar bir doğa koruma klasiği olan Bir Kum Yöresi Almanağı’nın (A Sand County Almanac) yazarı olarak ünlendiyse de, o aynı zamanda eğitimci, filozof, ormancı, ekolog ve yabanıl alanların savunucusu olarak büyük önem taşımaktadır. 

Yeşil Alev, yerel düzeyde insanların toprakla bütünleşmesini sağlayan günümüz projelerine bir pencere açarak Leopold’un gittikçe artan önemine dikkat çekiyor. Filmin izleyicileri, Chicago gibi kentsel alanlarda yerel gıdalarla tanıştırılan, ekolojik restorasyon üzerine eğitim alan çocuklarla; Arizona ve New Mexico’da, sağlıklı topraklar yaratmak için hem kendi topraklarında çabalayan hem de komşu çiftlik sahipleriyle ortaklaşa hareket eden çiftçilerle; turnalardan Meksika kurtlarına, nesli tehdit altındaki türleri bir zamanlar yaşadıkları topraklara geri getiren yaban hayat biyologlarıyla tanışıyor. Yeşil Alev, Leopold’un hem insana hem de toprağa özen gösteren topluluk anlayışının –toprak etiğinin- tüm bu sözü edilen modern doğa koruma faaliyetlerini birbirine bağlayışını ve geleceğe dair esin yaratıp irfan kaynağı olduğunun altını çiziyor. Filmin beyazperdedeki rehberi Dr. Curt Meine, “Filmin yapım sürecinin bir keşif süreci” olduğuna dikkat çekiyor. Meine’nin doktora tez çalışması, Aldo Leopold: Yaşamı ve Eserleri  başlığıyla 1988 yılında yayımlanmıştı. Filmde Meine’ye, günümüz doğa koruma hareketine Leopold’un etkisine dair modern perspektifi  kazandırmak için, ülke çapında doğa koruma faaliyetlerinde bulunan birçok kişiyle görüşmeler yapma görevi verilir. Meine, “Tüm bu kişilerle tanışınca, Leopold ile çevre hareketinin hemen hemen tüm yönleri arasında yeni bağlantılar ortaya çıktı; bunlara, onun düşüncesi yaşatıldıkça, okyanusların korunması, kentsel alanlarda peyzaj mimarlığı ve iklim değişimi gibi Leopold’un yaşarken doğrudan ele almadığı konulara etkisi de dahildir,” demektedir.

Aldo Leopold üzerine bir araştırma kitabı bulunan ve Aldo Leopold Vakfı’nın eğitim programına katılıp “toprak etiği lideri” ünvanını alan Prof. Dr. Ufuk Özdağ (Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü), Yeşil Alev henüz yapım aşamasındayken, ülkemizde gösterimi için girişimlerde bulunuşunun amacını şöyle özetliyor: “Yeşil alevin ülkemizi de saracağını; bütün yörelerde insanlarımızı doğanın korunması için, sağlıklı topraklar ve sağlıklı ekosistemler yaratmak için dayanışma ve birlik içinde hareket etmeye yönelteceğini; eğitim sistemimizde yenilikleri tetikleyeceğini düşündüm.” Leopold’un ünlü “toprak etiği” yazısının yer aldığı ve “doğa korumanın incili” olarak bilinen kitabı Bir Kum Yöresi Almanağı, Özdağ’in çevirisiyle okurlarla buluşmuştur. Toprak Etiği Eğitim Projesi'nde Yeşil Alev filminin gösterimi gerçekleşecektir.