Toprak Etiği Eğitim Projesi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Toprak Etiği Eğitim Merkezi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Toprak Etiği Eğitim Merkezi
20-21 Mayıs 2024 - Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Alanı'nda
Aldo Leopold Shack
TEEP Eğitmenleri

Ufuk Özdağ

Prof. Dr. Ufuk Özdağ, Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu müdürüdür. Özdağ'ın başlıca araştırma alanları doğa edebiyatı ve çevreci eleştiri ile edebiyatta çevre üzerine disiplinlerarası ve karşılaştırmalı çalışmalardır.

Özdağ, Edebiyat ve Toprak Etiği: Amerikan Doğa Yazınında Leopold'cu Düşünce (2005, 2017) ve Çevreci Eleştiriye Giriş: Doğa, Kültür, Edebiyat (2014, 2017) başlıklı kitapların yazarıdır. Özdağ, The Future of Ecocriticism: New Horizons [Çevreci Eleştirinin Geleceği: Yeni Ufuklar] (2011) ve Environmental Crisis and Human Costs [Çevre Krizi ve İnsanın Ödediği Bedel] (2015) başlıklı kitapların eş-editörüdür. Özdağ, modern çevre hareketinin temel kitabı A Sand County Almanac’ın çevirmenidir (Bir Kum Yöresi Almanağı, 2013). Özdağ, merkezi A.B.D.'de bulunan Aldo Leopold Vakfı'nın eğitim programına katılarak 2010 yılında "Toprak Etiği Lideri" (Land Ethic Leader) unvanını almıştır. Özdağ, ülkemizde "toprak etiği" çalışmalarına öncülük etmektedir.

 

Gonca Gökalp Alpaslan

Prof. Dr. G. Gonca Gökalp Alpaslan, Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yeni Türk edebiyatı alanında öğretim üyesidir. Modern Türk şiiri, metinlerarası ilişkiler, modern Türk edebiyatında sözlü kültür-yazılı kültür ilişkileri, çevreci eleştiri, yaratıcı yazarlık, özyaşamöyküsü ve yaşam yazını türleri, kültürel bellek, Türkiye dışında gelişen çağdaş Türk edebiyatları, Türk kadın yazarları üzerine araştırmalarını sürdürmekte, yazılar yazmakta ve dersler vermektedir.

Gökalp Alpaslan, Özyaşamöyküsünde Yazarın Yeniden Doğuşu (2016), Metinlerarası İlişkiler ve Gılgamış Destanının Çağdaş Yorumları (2007), ve XIX. Yüzyıl Yazılı Anlatılarında Sözlü Kültür Etkileri (2002) başlıklı kitapların yazarıdır. Gökalp Alpaslan, Kültürel Mirasın İzinde Ankara (2016) ve Kültürel Bellek 2016 (2019) başlıklı kitapların eş-editörüdür (Pelin Şahin Tekinalp ile birlikte). Gökalp Alpaslan, Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 2014-2017 yılları arasında yönetim kurulu üyesi, 2016-2017 yılları arasında  müdür yardımcılığı görevlerini yürütmüştür.

Sadık Erik

Prof.Dr. Sadık Erik, 1971 yılında Ankara Üniversitesi Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Biyoloji Enstitüsünden yüksek lisans derecesi ile mezun oldu. 1975 yılında Botanik alanında doktorasını tamamladı. 1988-2015 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde profesör olarak görev yaptı. Prof. Dr. Sadık Erik 1982 yılında TÜBİTAK’tan aldığı NATO doktora sonrası araştırma bursu ile İskoçya’da Edinburgh kentinde Kraliyet Botanik Bahçesi Araştırma Merkezinde Türkiye Florası üzerinde çalışmalarına devam etti. 1985 yılında İngiliz Kültür Heyetinin sağladığı bursla tekrar Kraliyet botanik bahçesinde çalışma alanı ile ilgili araştırmalar yaptı. Bilim dünyası için yeni bitki türleri yayınladı, 30 adet araştırma projesi tamamladı. Prof.Dr. Sadık Erik'in, konusunda 200 civarında araştırma makalesi ve 20 adet kitap ve kitap bölümü yazarlığı bulunmaktadır. Projeleri arasında Ankara Şehir Florası adlı doktora tezi yöneticiliği bulunmaktadır. Bu çalışmada şehir içinde 1100 kadar doğal bitki türü tespit edilmiştir. Prof.Dr. Sadık Erik Kastamonu florasına ait sergiler açmıştır. En son uğraşısı ise Kastamonu anıt ağaçlarının envanterini çıkarmak olmuştur. Çalışmalar sonunda “Kastamonu Anıt Ağaçları- Tarihimizin Sessiz Tanıkları” ( 2013 ), ‘’Kastamonu Anıt Ağaçları-2’’ (2015 ) ve Kastamonu Anıt Ağaçlar-3 kitapları yayınlanmıştır. Kastamonu Çiçekleri adlı kitabı ise 2019 yılında yayınlanmıştır. Ankara’daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarında Anıt Ağaçlar, Etnobotanik, Değişen Ankara, Kent Florası ve Üniversitede Bahar konularında konferanslar vermiştir. 

Çağatay Tavşanoğlu

Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Yangın ekolojisi üzerine yapmış olduğu doktorasını, 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı'nda tamamladı. Doktora sonrasında İspanya'da orman yangını sonrası bitkilerin yenilenme mekanizmaları üzerine araştırmalar gerçekleştirdi ve Akdeniz havzası için bitki karakter veritabanı hazırlayarak bunu ekologların kullanımına sundu. Halen Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Aynı bölümde ekibi ile birlikte orman yangın ekolojisi, fonksiyonel ekoloji ve iklim değişikliğinin ekolojik etkileri konusunda araştırmalarını sürdürmektedir ve bu konularda lisans ve yüksek lisans düzeyinde dersler vermektedir.

Jennie Farber Lane

Jennie Farber Lane is an Associate Professor within the Graduate School of Education at Bilkent University. She received her BS in biology from Florida Southern College and Master’s degrees from Columbia Teachers College and the University of Wisconsin—Stevens Point. She earned her PhD in Curriculum and Instruction from UW-Madison. Prior to coming to Bilkent in 2012, she was the director of the Wisconsin K-12 Energy Education Program (KEEP) for 17 years. Her other work experience includes co-authoring the Project WET Curriculum and Activity Guide which is used throughout the world, teaching public school in New York City and Lewiston, and instructing pre-service teachers in Thailand and at the University of Wisconsin—Stevens Point. She has published papers in the Journal of Environmental EducationEnergy PolicyEnvironmental Education Research, and other journals. Her research areas include environmental, place-based, and sustainability education. 

Esra Pulat

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliğinde  araştırma görevlisi olan Esra Pulat 1980 yılı Karadeniz Ereğli doğumludur. Lisans eğitimini 1999-2003 yılları arasında  Ankara Üniversitesi  Fen Fakültesinde  Biyoloji   bölümünde, 2013-2018 yıları arasında  yüksek lisans eğitimini ve  2017-2020 yılları arasında  ikinci lisans eğitimini  Bartın Üniversitesi, Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümünde tamamlamış olup Orman Botaniği Anabilim Dalı’nda  doktora eğitimine devam etmektedir. Türkiye’nin bazı odunsu türlerinde  dal ve gövde odunlarının karşılaştırmalı odun anatomisi üzerine çalışmalar yürütmüştür. Bartın florası, tür teşhis, herbayum çalışmaları, İklim değişimi, dendroklimatoloji ve dendrohidroloji alanlarını kapsayan   dendrokronolojik  araştırmalarına devam etmektedir.   2022 yılında Polanya’da Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesinde Bitki Anatomisi üzerinde doktora stajı yapmıştır. 2021-2023 yılları arasında Bartın Orman Fakültesi Herbaryumunun (BOF) Karekod Sistemi İle Dijital Kullanımı adlı BAP Kapsamlı Araştırma Projesinde yer almaktadır. Ülkemizin doğal ve biyolojik zenginliklerini araştırmaya,  biyolojik çeşitliliği  korumaya hizmet etmek amacıyla  doğa bilimleri alanında çalışan lisans öğrencileri ile proje çalışmaları ve başvuruları bulunmaktadır.  Doğayı korumak doğayı tanımakla başlar düşüncesiyle faaliyetlerine devam eder.

Nurbahar Usta

Lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler’de tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir. İklim değişikliğinin, endemik bir ağaç türü olan Kazdağı Göknarı’nın dağılım gösterdiği ormanlar ve oluşturduğu tür birlikleri özelinde orman dinamikleri üzerine olası etkilerini, hem deneysel hem de modelleme yöntemleri kullanarak analiz etmeye çalışır. Devam eden doktora eğitiminin yanı sıra doğa koruma alanında sivil toplum faaliyetleriyle ilgilenir. Birlikte çalıştığı derneklerle; doğa bilimleri alanında çalışan yüksek öğretim öğrencileri için programlama eğitimleri ve ilkokul öğrencilerine uygulamalı doğa eğitimleri faaliyetlerinde bulunur. Çeşitli kitap kulüplerine katılır, edebiyatın doğa krizini yansıtmada ne gibi bir işlevi olabileceğini amatör olarak anlamaya çalışır. 

İbrahim Kaan Özgencil

İbrahim Kaan Özgencil üniversite lisans eğitimini ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü’nde bitirmiştir. Yüksek lisans eğitimini de aynı bölümde ekoloji ve göl bilimi alanlarında yapan Özgencil'in yüksek lisans tez konusu ise kışlayan su kuş komünitelerinin yapısı ve göllerin bu yapı üzerine etkisi ile ilgili olmuştur. Özgencil'in yayınları ve projeleri ağırlıklı olarak nesli tehlike altındaki kuş türleri, su kuşlarının ekolojisi, kuşların komünite ekolojisi, makro ekoloji ve kuşların fonksiyonel çeşitliliği üzerine olmuştur. Kuşlarla ilgili çalışmalar yürüten uluslararası iki STK'da yönetim kurulu üyeliği yapan Özgencil aynı zamanda ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu'nun da dört yıl kadar başkanlığını yapmıştır. 2021 yılında Waterbird Society tarafından Best Student Paper ve Outstanding Contribution to Conservation ödülünü almaya layık görülmüştür. İbrahim Kaan Özgencil akademik çalışmalarına ek olarak birçok sosyal ve toplum bilimi projesi de yürütmüştür. Özgencil'in güncel çalışmaları ve doktora tezi ise kıtasal çapta kuş komünitelerinin stabilitesini etkileyen faktörlerin araştırılması üzerinedir.